Ajankohtaista

Sää suosi heinänkorjuuta 1.7.2018

Narkauksen pelloilla kasvaa mainiota lehtiheinää poroille. Poromiehet korjaavat sadon porukalla ja samalla kylämaisema säilyy kauniina.

Pellot tuottavat lähiruokaa porojen kautta ihmisille

Narkauksen pellot Ranuantien kummallakin puolella ja muuallakin kylän alueella on valjastettu poroille maistuvan luontaisesti pelloilla kasvavan lehtiheinän tuotantoon. Poromiehet paalaavat heinät porukalla ja talvella ne ovat makoisaa  luonnollista ruokaa poroille lehtikerppujen, jäkälän, kuivaheinän ja täysrehun lisäksi.

Alueen elinkeinorakenne on muuttunut vuosikymmenien aikana voimakkaasti, eikä pelloilla viljellä enää viljoja. Heinää viljellään kuitenkin sekä poroille että lihakarjalle. Erikoiskasveja viljellään myös jonkin verran ja painetta lisäviljelyyn on, jos vain viljelijöitä löytyisi. Hyvä esimerkki erikoiskasvien hyödyntäjistä on paikallinen Arctic Warriors, joka menestyksekkäästi valmistaa superfoodeja pohjoisen yrteistä. Ylivertaisen aromikkaita ja makoisia ovat myös meidän pohjoisessa kasvavat ja kypsyvät mansikkamme – toivottavasti myös niiden kasvatukseen löytyy  rohkeita, työtä pelkäämättömiä yrittäjiä.

Kun peltoja viljellään ja sato korjataan, myös maisemat pysyvät avoimena!

 

 

Anna palautetta